Sint-Gillis...verkenning van een superdiverse stad

Donderdag 9 mei, 10 uur. Leerlingen van 4 ECa+b en 4 L staan klaar aan het Zuidstation in Brussel. Opdracht voor de voormiddag: in groepjes van drie en  voorzien van een opdrachtenblad, een deel van de superdiverse stad (Sint-Gillis) verkennen. Het is een deel van de stad dat de meesten nog niet kennen. Als toerist raken we meestal niet veel verder dan de Grote Markt, Manneke Pis en de Nieuwstraat. Dit is toch wel anders: winkels met exotische producten, restaurantjes en biowinkels die voor duurzaamheid kiezen, een wijkgezondsheidscentrum, een kinderdagverblijf, een kantoor van Money Transfer, een ‘Vlaamse’ en een ‘halal’ slagerij, een ‘Marokkaanse’ bakkerij,… Aangevuld met nog wat gesprekjes met toevallige voorbijgangers is er na een paar uur al heel wat informatie verzameld.
Over de middag is er kans om letterlijk van die diversiteit te proeven.
En dan is er tijd om even stil te staan bij de ervaringen van de voormiddag. Hoe hebben wij de contacten van de voormiddag ervaren? Hoe komt het dat Brussel zo superdivers is? Hoe is dat vanaf het begin van de 20e eeuw geëvolueerd? Welke kansen en uitdagingen biedt die diversiteit?... Marcel Cloet, die zelf al vele jaren in Brussel woont, geeft ons de nodige achtergrond.
We eindigen de dag met een bezoek aan een moskee / islamitisch centrum. We bezoeken de gebedsruimte en de ruimte waar mensen zich ritueel reinigen voor het gebed. Directeur Noureddine geeft uitleg bij de rituelen en gebruiken. We mogen ook even door de keuken passeren. Daar is een groepje mensen aan het koken. Grote hoeveelheden, want elke avond in de ramadan (bij het breken van de vasten, na zonsondergang) komen zo’n 200 mensen daar eten. Alle eten wordt geschonken door individuen, winkels en bedrijven. We worden uitgenodigd om te blijven, maar dan halen we de laatste trein richting De Panne niet meer…